Home / Deserturi / Babka – Cozonac însiropat
19 April, 2021

Babka – Cozonac însiropat

Posted in : Deserturi, Paine/Patiserie on by : Flory Kitchen Tags: , ,

Bună, dragilor !

De această dată, vă invit să-mi fiți alături în prepararea unui cozonac un pic mai altfel dar , foarte popular în întreaga lume!

Dacă încă nu ați ghicit….. astăzi vom coace Babka !

Cu o tradiție multiculturală in spate , Babka este un cozonac polonez cu origini evreiești , foarte aromat ,puțin mai dens decât cozonacul tradițional , fapt pentru care are nevoie de puțină insiropare…

In Rusia era copt in forma rotundă , gen Bundt și era numit Baba…ceeea ce in limba rusă înseamnă bunică ,iar în poloneză Babka însemnând același lucru . Ceea ce definește cu adevărat Babka este modul de împletire , aluatul care vine in valuri asemeni pliurile fustei bunicii și nicidecum umplutura care poate fi diversă .

Și ….pentru că nu iubesc tiparele și nu doresc să mă incadrez in ele…vă invit să pregătim Babka in stilul meu , cu umplutura mea preferată de coajă de  portocală și amarene confiate și însiropat cu Contreau !

Iar acum după am punctat câteva aspecte despre acest cozonac ,nu ne rămâne decât să prezentăm ingredientele și…. evident , să ne apucăm de treabă !

Pentru aluat :

  • 600 g făină
  • 100 g zahăr
  • 170 g lapte
  • 3 ouă
  • 150 g unt
  • 12 g drojdie uscată
  • vanilie
  • rom după preferință

Pentru umplutură :

  • 150 g ciocolată caramel Calebout
  • 15 g unt
  • 4 LG cacao neagră
  • un stop de lapte dacă e necesar
  • 50 g coajă de portocală confiată
  • 75 g amarene confiate

Pentru sirop :

  • 100 ml apă
  • 200 g zahăr
  • 200 ml Contreau
  • o portocală

Deși necesită ceva timp ,deoarece îl dospim  cam 15 h la rece ….deși rețeta inițial presupune dospire intre 36 și 48 de ore , dar făcând unele ajustări am redus din acest timp….acest cozonac merită cu prisosință să îl încercați , este absolut fabulos !

Pentru aluat , adăugăm într- un bol ouăle întregi , laptele îl încălzim foarte puțin și încorporsm in fl zaharul din drojdia. Amestecăm și lăsăm puțin deoparte. Apoi adăugăm laptele peste ouă, vanilia și făina toată o dată . Frământăm bine și adăugăm treptat untul topit pe parcursul frământării.

Aluatul trebuie sa fie mătăsos și nelipicios  . Ungem un vas cu ulei și așezăm aluatul ,acoperim cu folie alimentară și lăsăm la frigider minim 12 h.

Pentru crema, topim ciocolata cu untul la microunde și adăugăm apoi cacao până avem o cremă densă pe care daca este necesar o subțiem cu puțin lapte sau frișcă lichidă .

Ne ocupam de aluat , in așezăm pe blatul de lucru uns cu ulei și întindem o foaie dreptunghiulara pe care o ungem cu cremă și peste care presărăm coajă de portocală și amarenele. Desigur voi, puteți opta pentru orice umplutura va place…

Rulăm foaia de aluat și obținem un sul pe care îl tăiem în jumătate pe lungime cu un cuțit foarte ascuțit și îl împletim. Îl așezăm într o formă unsă sau cu hârtie de copt în funcție de forma pe care o folosim . Lăsăm la dospit încă 40…50 min. Ungem cu ou bătut și dam la cuptorul încins la 175 de grade și coacem 50…60 de min în funcție de cuptor.

Între timp pregătim siropul…fierbem apa cu zaharul ,câteva felii de portocala și sucul unei jumătăți de portocală. Apoi adăugăm Contreau ul și lasă să se evapore puțin din alcool.

Lăsăm cozonacul după coacere sa se răcorească puțin și îl îmbăiem apoi în sirop sau îl însiropam folosind o pensulă. Așezăm din nou cozonacul in formă și îl lăsăm min 30 de minute sa se odihnească, după cere îl putem felia !

Poftă bună și nu uitați, Gătiți cu pasiune !

Pe curând !

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *