Home / Torturi / Tort “Toamna”
4 November, 2022

Tort “Toamna”

Posted in : Torturi on by : Flory Kitchen Tags: , , ,

Salutaree oameni frumoși! A venit …toamna! Cele mai rafinate,mai pline de gust,mai parfumate…mi se par preparatele ce se bucură din plin de amprenta toamnei! Vouă,cum vi se pare ?!

Acest tort delicios se bucură din plin de culoarea și aroma acestui anotimp care m a inspirat pur și simplu in crearea lui…Să prezentăm deci, ingredientele și modul de preparare!

Ustensile necesare:

– forma cu 18 cm diametru

-20 cm folie acetoman

– spatulă, bol,mixer, opțional mulaj tourbilon din silicon pt decor,frunze ,sclipici alimentar

 

Pentru o forma de 18 cm diametru:

1 .Crustă de biscuit:

– 120 g biscuiți specullos

– 50 g unt

Adăugăm biscuiții rupți în bucăți Intr un robot de bucătărie și îi mărunțim. Adăugăm apoi untul topit ,amestecam și aluatul nisipos rezultat în așezăm tasând cu grija în forma cu inel detașabil. Îl dăm la rece .

2. Pentru stratul de caramel și alune :

– 200 g zahăr tos

– 2 LG apa

– 200 g smântână pentru frișcă 35%grasime

– 75 g alune prăjite și ușor sărate

 

 

Intr o cratiță cu fund dublu adăugăm zaharul și apă și caramelizam. Apoi adăugăm smântâna și mai gătim 2…3 min,lăsăm să se răcorească și incorporam alunele. Compoziția răcită o nivelam cu o spatulă peste crustă de biscuiți ,acoperim cu folie alimentară și  congelăm până la momentul folosirii.

3. Pentru mousse ul de ciocolată cu lapte:

– 200 g ciocolată cu lapte

– 120g frișcă lichidă

-160 g frișcă lichidă pe care o spumam

– 10 g gelatină hidratata in 20 ml apa rece

 

Topim pe baie de aburi ciocolata cu prima cantitate de frișcă. Când are 50 de grade Celsius adăugăm gelatina hidratata in apa rece și incorporam bine până la topire . Cealaltă cantitate de frișcă o mixam cu un mixer și incorporam in ea amestecul de ciocolată. Turnam apoi peste statul de alune și caramel ,acoperim cu folie alimentară și congelăm.

4. Între timp pregătim mousse ul de ciocolată albă ,care are același mod de pregătire numai că înlocuim ciocolata cu lapte cu ciocolata alba.

– 300 g ciocolată albă

– 180 g frișcă lichidă

– 240 g frișcă lichidă pe care o spumam

– 15 g gelatină hidratata in 30 ml apa rece

Mouss ul obținut îl turnam peste cel de ciocolată cu lapte și congelăm totul peste noapte. A doua zi scoatem tortul din formă,îndepărtăm acetofanul și decoram după preferință ….ori glazurând cu ciocolată,frișcă sau in cazul meu cu acel turbilon!

 

Spor la gătit!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *