1 January, 2018
Tort Rayada
Posted in : Deserturi, Torturi on by : Flory Kitchen
Este un tort foarte delicios si aspectuos , vi-l recomand cu drag si sunt sigura ca o sa va placa . Chiar daca necesita ceva timp prepararea lui , va asigur ca merita sa il incercati !
Sa prezentam ingredientele si modul de preparare :
- forma copt 20 cm diametru
Blat de cacao :
- 3 oua intregi pe care le separam
- 3 Lg zahar
- 3 Lg ulei
- 2 Lg faina
- 2 Lg cacao
Acest blat il portionam pe 1/2 …o parte fiind baza tortului , iar cealalta parte fiind capacul .
Blatul rulat:
Pentru blatul rulat vom coace 2 foi de aluat , fiecare foaie fiind realizata din urmatoarele ingrediente :
- 3 albusuri
- 3 galbenusuri
- 3 Lg ulei
- 3 Lg zahar
- 3 Lg faina
Daca doriti o foaie mai groasa folositi 4 oua, 4 lg….etc Iar in functie de cat de mare doriti sa fie tortul aveti nevoie de 3 , 4 ,5 foi .Adaptati dupa cerinta …
Crema ganache de ciocolata cu lapte :
- 350 ml frisca lichida
- 300 g ciocolata cu lapte sau amaruie
Pentru sirop :
- 150 ml apa
- 2-3 linguri zahar
- esenta de rom
Pentru glazura :
- 70 g ciocolata amaruie
- 50 g unt
- 30-40 ml frisca lichida
Vom incepe cu crema de ciocolata deoarece trebuie sa stea la frigider 2-3 ore . Intr-o craticioara adaugam frisca lichida si ciocolata maruntita si punem la foc mic, amestecand continuu pana se topeste bine ciocolata . Apoi dam la rece si ne ocupam de blaturi..
Pentru blatul rulat , batem albusurile spuma cu zaharul , adaugam galbenusurile amestecate cu ulei si faina cernuta si incorporam . Aluatul astfel obtinut in intndem intr-o tava cu hartie de copt si coacem 8-10 min.
Dupa ce s-a copt cu un prosop de bucatarie rulam foaia si o lasam asa …la fel procedam si cu cealalta foie de aluat .
Pentru blatul de cacao , mixam alburile cu zahar , adaugam galbenusurile , uleiul si faina amestecata cu cacao. Coacem intr-o forma rotunda cu 20 cm diametru . Apoi sectionam pe jumatate blatul si il insiropam potrivit cu un sirop de apa , zahar si esenta de rom .Siropul trebuie sa fie caldut spre rece , iar blatul obligatotiu rece !
Dupa ce s-a racit suficient crema de ciocolata , o mixam si obtinem o crema fina si aerata .
Fiecare foaie rulata , o desfacem si o potionam in 5 fasii de dimensiuni egale si intindem un strat de crema . Prima fasie o rulam si o asezam in centrul foii de blat de cacao . Apoi roata lui venim cu celelalte fasii ..ca o spirala pana termin toate fasiile . Deasupra intindem un strat de crema si venim cu celalalt blat de cacao .
Imbracam tortul cu crema ramasa si decoram dupa preferinta .
Pentru glazura , topim la foc mic ciocolata , untul si frisca lichida , lasam putin sa se racoreasca si turnam glazura peste tortul rece .
Degustare placuta si gatiti cu pasiune !