18 December, 2017
Prajitura alsaciana de Craciun/Guguluf

Timp de preparare : 1 h aprox.
Obtinem 12 felii
Acest desert , in denumirea lui originara Kugelhopf, este o prajitura cu forma de turban sau colac , preparat cu multe stafide sau fructe uscate care se pregateste cu precadere in perioada sarbatorilor .
Guguluful este o specialitate cu originea in Alsacia, Austria,Cehia si Germania de sud de unde si semnificatia cuvantului care se traduce ca scufie ,palarie,turban…In concluzie este un desert savuros , pufos si aromat !
Sa prezentam ingredientele si modul de preparare :
- 140 g unt moale
- 80 ml lapte
- 3 oua
- 5 linguri zahar
- 350-400 g faina
- stafide
- migdale
- caise deshidratate
- zahar vanilat
- 1 plic drojdie uscata
- coaja rasa de lamaie +portocala (optional)
In vasul mixerului adaugam ouale intregi , zaharul si zaharul vanilat si mixam . Apoi adaugam untul moale si continuam mixarea , dupa care laptele cate putin , faina si drojdia . Framantam aluatul si spre final adaugam stafidele pe care eu le-am inmuiat in rom , caisele taiate si migdalele taiate grosier . Lasam aluatul la loc caldut, sa dospesca pana isi dubleaza volumul . Dupa ce a crescut modelam aluatul in forma unui sul il asezam in forma , eu am ales o forma de hartie , cerata …si mai lasam aluatul sa creasca inca 15-20 min. Apoi ungem cu ou batut sau unt si coacem la cuptorul preincalzit 35-45 min pana este bine copt .
Pofta buna si Gatiti cu pasiune retete dulci pentru oameni dragi !