6 March, 2019
Mucenici moldovenești / Mucenici copti
Posted in : Deserturi, Paine/Patiserie on by : Flory Kitchen
Primăvara aduce cu ea nu numai mărțișoare și flori ..ci și sărbătoarea Sfinții patruzeci de mucenici din Sevastia !
În casele romanilor conform tradiției, gospodinele pregătesc mucenici care în funcție de zona pot fi fierți sau copți ..
Așa că, astăzi pregatim mucenici moldovenești sau copți !
Să prezentam ingredientele și modul de preparare :
Pentru aluat:
- 700 g făină
- 100 g unt topit
- 2 oua
- 70 g zahar
- 250 ml lapte călduț
- 20 g drojdie
- vanilie
- coaja de portocala
- Un praf de sare
Pentru sirop:
- 400 ml apa
- 150 g zahăr
- 1 baton scorțișoară
- 1 baton vanilie
- cuișoare
- 2-3 felii de portocală
- esenta de rom
Pentru topping :
- 200 g miez de nucă
- 150 g miere
Începem sa pregăti aluatul și adaugam într-un bol untul topit, zaharul, ouăle întregi și vanilia. Mixam puțin pentru omogenizare, după care adaugam maiaua pe care o pregatim dizolvant drojdia în laptele călduț împreună cu puțin zahar și făină . Adăugăm coaja de portocala și faina și frământă aluatul. Trebuie sa fie mătăsos și nu vârtos . Lăsăm la dospit minim 30 de min.
Ne ocupam de sirop…. Adăugăm apa, zaharul și restul mirodeniilor și fierbem la foc mic pana se topește zaharul. Lăsăm la răcit.
După ce a dospit , porționam aluatul și fiecare bucățică o intindem pe masa sub forma de sul pe care îl răsucim formând cifra 8. Continuam sa modelam și restul mucenicilor pe care ii asezam în tava cu hârtie de copt și ii mai lasam la dospit încă 30 min. Ii ungem cu ou bătut și ii dam la cuptorul încins la 180 de grade pana sunt rumen și aurii.
Apoi ii trecem pe rand prin sirop, ii glazuram cu miere și pudra cu miez de nuca!
Pofta bună și gătiți cu pasiune!