Home / Articole / Cel mai indispensabil condiment…..Sarea
21 July, 2019

Cel mai indispensabil condiment…..Sarea

Posted in : Articole on by : Flory Kitchen

SAREA….ca si in poveste , sarea in bucate este esentiala !

Ea da gustul si pune in valoare aromele ingredientelor folosite care altfel ar fi fade si neatractive . Bineinteles , folosita cu măsură ne bucuram de calitatea gustului, în timp ce excesul anulează ce dorim sa punem în valoare…

Deci, dragii mei….astazi va propun sa vorbim despre sare!

Fiind nelipsita din bucătăriile lumii, ce trebuie să știm noi este ca sarea nu este doar sare și atât.. Difera în primul rand prin calitate, lucru ce o face valoroasa dar și prin puritate, zona geografica din care provine, modalitatea de obținere, culoare și nu în ultimul rand prin încărcătura de minerale.

Luând în considerare cele spuse mai sus , pe piața întâlnim mai multe sortimente de sare după cum urmeaza:

  • Sarea de mare iodata sau nu ( cea mai populara de altfel) care conține NaCl în proporție de 98% restul fiind diverși aditivi folosiți pentru a o menține uscata și fină sii pe care o găsim în diverse granulații.
  • Sarea de Himalaya în a cărei categorie se numără sarea roz de Himalaya socotita o sare curata și o varianta sănătoasă a sării obișnuite, extrasa manual din munți și… Sarea neagră de Himalaya sau Kala Namak culoare ce este data de cenusa vulcanica din compoziție și mineralele ce le conține. Este extrasa din India și Pakistan și este numita și sarea medicament.

Apoi avem Sarea franțuzească în a cărei categorie se numără cu succes:

  • Sarea de Guerande, o sare valoroasa, certificata kosher ( adică o sare pura, naturala…vom vorbi despre aceasta certificare într-un articol viitor). Aceasta sare reprezintă de fapt un meșteșug vechi de 1000 de ani și provine din Peninsula Guerande de unde și numele… Sarea nu este spălată sau tratată chimic, producția fiind în totalitate naturală. În timpul verii, apa marii intra în magazinele folosite de secole în regiunea Guerande. Acolo paludierii ( culegătorii de sare) controlează nivelul apei și cu ajutorul soarelui și al vântului, evapora apa pana ce sarea se cristalizeaza. Ei recoltează sarea cu ajutorul unui instrument special asemănător unei greble. Aceasta sare conține peste 320 de minerale și oligoelemente. Fleur de sel de Guerande mai este numita și sarea regilor, este eleganta, cu gust marin deosebit…. Presărată pe legume sau chiar fructe, pe o felie de pâine unsa cu unt adevărat este absolut divină !
  • Fleur de sel sau Florile de sare care este adunata și uscata manual , fiind atat de delicata si cu cristale neuniforme a fost numita astfel .
  • Sel gris sau sarea gri

O alta sare aflata în top este Sarea Maldon ( UK) o sare deosebita pe care o găsim atât simpla cât și în varianta afumată!

Dragii mei, sper ca am reușit pe cât posibil sa va prezint câteva informații pe care probabil nu le știați în totalite, sa va ofer noi alternative atunci când va alegeți sarea cu care gătiți și sper… încă  o dată că v-a fost de folos  aceasta mica incursiune in care am punctat cele mai populare sortimente de sare si istoricul lor !

Asa cum v-am obișnuit…. Gătiți cu Pasiune și nu uitați, ca în spatele fiecărui condiment este o poveste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *