Home / Deserturi / Cozonac răsucit cu mac
25 March, 2018

Cozonac răsucit cu mac

Posted in : Deserturi, Paine/Patiserie on by : Flory Kitchen

Un cozonac delicios și foarte aromat, pufos care nu trebuie sa lipsească de pe masa de Paște și nu numai ! Îl recomand cu drag și sper sa îl încercați!

Este inspirat după o rețetă a cozonacului estonian pe care am adaptat-o, iar rezultatul este după părerea mea… excelent !

Să prezentam ingredientele și modul de preparare :

  • 250 ml lapte caldut
  • 150 g zahar
  • 100 g unt
  • 20 g drojdie
  • 500 g făină
  • 2 gălbenușuri
  • 2 albușuri
  • esență de rom, vanilie, lamaie
  • zahar vanilat de bourbone
  • un praf de sare
  • 100 g seminte mac
  • 125 ml lapte
  • 2-3 lg. zahar

Albușul îl batem spuma și îl lăsăm deoparte… Pregatim o maia din laptele călduț în câte adăugăm zahărul  drojdia și zaharul vanilat   peste care adăugăm făină și incorporam cât sa obtinem o pastă. Așteptăm să dospească și peste ea incorporam apoi gălbenușurile amestecate cu un praf de sare și esențele, albușurile spumante și făina. Pornim frământarea iar pe parcursul ei adaugam și untul topit și răcit..Daca consideram ca aluatul este totuși prea moale putem adaugă faina suplimentar.. Trebuie sa obtinem un aluat mătăsos, moale dar nu vârtos pe care îl lăsăm la dospit într-un bol uns cu ulei și acoperit, la loc călduț.

Între timp pregatim umplutura de mac… Într-o cratiță adaugam laptele și zaharul și aducem la punctul de fierbere, apoi adaugam și macul. Fierbem la foc mic câteva minute după care lăsăm deoparte sa se hidrateze macul.

După ce a crescut aluatul, îl întindem cu sucitorul, sa abținem o foaie de aluat de 0.5 cm peste care repartiza umplutura de mac. Rulam aluatul sub forma unui sul pe care îl tăiem în jumătate pe lungime și îl răsucim. Il transferam într-o tava unsa și îl modelam asemeni unui cerc. Mai lăsăm la dospit 20-30 min.si îl ungem cu ou bătut după care îl coacem la cuptorul preincalzit la 180 grade aproximativ 40 min.

Pofta bună și gătiți cu pasiune !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *