Home / Deserturi / Cozonaci de casa
1 December, 2017

Cozonaci de casa

Posted in : Deserturi, Retete de craciun on by : Flory Kitchen

  •    Timp de preparare : 3 h aprox.
  •    2 cozonaci

Cozonacul este un preparat nelipsit de pe mesele de sarbatoare ! Dulce si aromat , cu umpluturi care mai de care mai speciale, cozonacul ramane in topul preferintelor romanilor de pretutindeni , fiind asociat cu momentul de sarbatoare .

Aceasta reteta face parte din categoria retetelor de sarbatoare , categorie numita – Gateste cu mine , de Craciun !

Sa trecem la prezentarea ingredientelor si modului de preparare :

Pentru aluat avem nevoie de :

  • 1 kg faina de cozonac
  • 200 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 200 ml ulei
  • 3 albusuri
  • 3 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 50 g drojdie proaspata
  • esenta rom , vanilie , lamaie

Pentru umplutura avem nevoiue de :

  • cacao
  • stafide
  • miez de nuca

Pentru inceput batem albusul spuma cu putina sare . Apoi punem intr-o craticioara zaharul , coaja de lamaie si jumatate din cantitatea de lapte ..adica 250 ml si il incalzim pe foc pana se topeste zaharul .

Intre timp pregatim maiaua ….in restul de lapte dizolvam drojdia impreuna cu putin zahar , adaugam intr-un bol continutul urmat de faina cat sa obtinem o pasta , pe care o lasam la dospit . Amestecam galbenusul cu un praf de sare si esentele . Dupa ce a dospit , peste maia adaugam pe rand albusul , galbenusul , laptele si amestecam . Apoi adaugam faina si incepem framantarea adaugand uleiul caldut cate putin . Daca aluatul este prea moale si lipicios mai adaugam faina , dar nu prea multa …cat sa avem un aluat elastic si potrivit de moale . Il lasam la dospit , la loc caldut pentru apoximativ 1 h.

Pregatim crema de cacao cu putina apa si zahar, taiem miezul de nuca si batem un ou pt. a unge cozonacul .

Dupa ce a crescut aluatul , il impartim in doua parti si fiecare parte la randul ei in jumatate .

Pe suprafata de lucru unsa cu ulei intindem cele doua parti de aluat , ungem cu crema de cacao si presaram cu nuca si stafide . Impletim cozonacul si il asezam in forma unsa cu unt,il acoperim si il mai lasam la dospit pana isi mareste volumul. Ungem cu ou , presaram seminte de mac sau susan si coacem cozonacii la cuptorul preincalzit 45 min aprox.pana trece testul scobitorii .

Degustare placuta si Gatiti cu pasiune !

Sarbatori fericite !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *